Ce face o pompa de caldura?

Ce face o pompa de caldura?

Pompa de caldura nu face nimic altceva decat sa extraga energia dintr-o parte si sa o mute in alta. Adica extrage energia din aerul exterior sau sol sau apa de put si o introduce in casa, printr-un sistem de incalzire in pardoseala, ventiloconvectoare sau radiatoare supra dimensionate.

Energia este extrasa cu ajutorul unui compresor care pompeaza agent frigorific, pe modelul frigiderului. Frigiderul are partea calda in spate si partea rece in interior.

Pompe de caldura sunt frigiderele, congelatoarele, aparatele de aer conditionat si invertoarele de caldura. Cand e vorba de climatizare, pompa de caldura include o supapa cu dublu sens, astfel incat directia fluxului de caldura sa poata fi inversata: din interior spre mediul exterior, cand interiorul trebuie racit, sau din mediul exterior la interior, cand interiorul trebuie incalzit. De regula, o pompa reversibila are eficienta inferioara unei pompe cu un singur sens

Pompele de caldura pot asigura in proportie de 100% necesarul de caldura si preparare apa calda menajera, fara aportul surselor aditionale de energie, indiferent de unde se instaleaza.

Performanta sau eficienţa unei pompe de caldură este data de Coeficientul său de performanţă (COP) care este definit ca raportul dintre cantitatea de caldura eliminată la condensator si energia electrică consumata de compresor.

Cu cat valoarea COP este mai mare, cu atat este mai bine deoarece utilizând o anumita cantitate de electricitate, se obtine mai multa caldura.

Pompele de caldura utilizeaza solul, apa de suprafata sau apa din pamant ca sursa de caldura de temperatura joasa pentru a obtine apa cu temperatura mai ridicata utilizata la incalzirea spatiului sau pentru menaj.

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: