Compresoare pentru pompe de caldura

Compresoare pentru pompe de caldura

La pompele de caldura mici se folosesc compresoare de tip scroll sau rotative sau dublu rotative.

Compresoarele pentru pompa de caldura sunt foarte fiabile si in general sunt afectate doar de reteau externa.

Evident daca circuitul frigorific nu functioneaza ok si in compresor se va intoarce refrigerant sub forma lichida acesta va fi distrus.

Compresoarele Scroll™ au în mod inerent un nivel scăzut de sunet şi vibraţii caracteristice. Cu toate acestea, în unele
privinţe, sunetul şi vibraţiile caracteristice diferă faţă de compresoarele cu piston şi poate avea ca rezultat generarea de sunete nedorite. O diferenţă este că vibraţia caracteristică a compresoarelor scroll, deşi mică, include două
frecvenţe foarte apropiate, dintre care una în mod normal este izolată de carcasa exterioară.

Aceste frecvenţe, care sunt prezente în toate compresoarele, pot rezulta într-o „bataie” de frecvenţă joasă care poate fi identificată ca zgomotul apărut în ţeava de aspiraţie în anumite condiţii. Eliminarea bătăii se poate realiza prin
atenuarea frecvenţelor. Acest lucru este foarte usor de făcut, prin utilizarea unei combinaţii dintre configuraţiile de execuţie recomandate.

Compresorul face atât o mişcare de oscilaţie cât şi de rotaţie, acesta necesitând suficientă flexibilitate pentru a preveni transmiterea de vibraţii în oricare din ţevile ataşate la unitate. Într-un sistem split, cel mai important obiectiv este de a asigura minimum de vibraţii pe toate direcţiile la vanele de izolare, pentru a evita transmiterea vibraţiilor la structura în care ţevile sunt strânse.

O a două diferenţă a compresoarelor scroll este că, în anumite condiţii mişcare de rotaţie normală de la pornirea compresorului poate transmite un zgomot de „impact” de-a lungul ţevii de aspiraţie. Acest lucru poate fi deosebit de pronunţat la modelele în trei faze din cauza cuplului mare la pornire al acestora. Acest fenomen, la fel ca şi cel descris anterior, rezultă de asemenea, din lipsa internă de sustinere şi poate fi uşor evitat prin utilizarea unei izolări standard a ţevii de aspiraţie după cum este descris mai jos. Fenomenele sonore descrise mai sus, nu sunt asociate de obicei cu sistemele de pompă de căldură reversibile, din cauza izolării şi atenuarii furnizate de supapa de sens şi ţeava curbată.

Compresoarele scroll, ca şi alte tipuri de compresoare, vor comprima numai într-un singur sens de rotaţie. Sensul de rotaţie nu este o problemă la compresoarele într-o singură fază, deoarece acestea vor porni în direcţia corectă. Compresoarele trifazice se vor roti în ambele sensuri în funcţie de conectarea fazelor L1, L2 si L3. Deoarece există 50/50 şanse de conectare în acest mod astfel încât să determine rotaţia în direcţie opusă, este important să fie incluse note şi instrucţiuni în locaţiile corespunzătoare cu privire la echipamente pentru a asigura o direcţie de rotaţie corectă atunci când sistemul este instalat şi în exploatare.

Observând că presiunea de aspiraţie scade şi cea de refulare creşte când compresorul este pus sub tensiune ne permite verificarea corectă a sensului de rotaţie. Nu există nici un impact negativ asupra durabilităţii, cauzat de operarea compresoarelor trifazice Copeland Scroll™ în sens invers pentru o perioadă scurtă de timp (sub o oră), existând doar riscul pierderii uleiului.

Pierdere de ulei în timpul funcţionării în sens invers de rotaţie poate fi prevenită în cazul în care ţeava este cel puţin cu 15 cm mai sus decât compresorul. După câteva minute de funcţionare în sens invers, sistemul de protecţie al compresorului va declanşa oprirea datorită temperaturii mari a motorului. Operatorul va observa lipsa răciri. Cu toate acestea, dacă repornirea şi funcţionarea în sens invers este permisă în mod repetat, fără a se corecta această situaţie, compresorul se va deteriora.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: