Pompa de caldura dimensionare

Pompa de caldura dimensionare

Primul pas este sa calculezi pierderile de caldura ale casei sau necesarul termic, care este variabila functie de temperatura exterioara si temperatura dorita in interior. Evident apelezi la un proiectant sau cauti pe net, proiect de instalatii.

Daca gasesti un proiectant care iti propune 35 de kW pentru 150 de metri patrati, nu e bine, mergi mai departe.

Pentru a calcula pierderile de caldura este necesar sa tii seama de izolatia termica a casei, in special de grosimea acestora si de suprafetele vitrate. Prin suprafetele vitrate ai cel mai mare transfer termic.

Dupa ce ai stabilit necesarul termic in cele mai defavorabile conditii ( -15 C temp exterioara si +24C temperatura ta de confort interioara), vei alege pompa de caldura capabila sa  acopere  energie termica pierduta in cel mai defavorabil scenariu.

Avand in vedere faptul ca COP este variabil functie de temp mediului, in cazul pompei de caldura aer apa mediul fiind aerul, se va alege acea pompa de caldura care este capabila sa furnizeze necesarul termic la temp de -15C .

Aprox 9 kW termici in conditiile externe de -15C, aceasta putere fiind suficienta pentru a acoperi necesarul unei case bine izolate de 150 metri patrati.

 

Toate solutiile de pompa de caldura de pe piata la ora actuala in Romania, au si rezistente electrice auxiliare pentru a compensa pierderea de putere datorata scaderii temp exterioare

Acestea intra in functiune dupa o anumita logica prestabilita functie de temp exterioara, astfel la – 5 acea pompa de caldura va functiona dual pompa de caldura + rezistenta electrica.

Acum pentru a intelege fenomenul, asa functioneaza compresorul dupa o anumita diagrama de temperaturi si presiuni.

Este o solutie tehnica de compromis avand in vedere ca temperaturi exterioare sunt sub – 15 C sunt in maxim 5% din perioada de utilizare a pompei de caldura.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: