Pompe de caldura principiu de functionare

Pompe de caldura principiu de functionare

Pompele de caldura au un principiu de functionare foarte simplu si se bazeaza pe proprietatile speciale ale agentilor frigorifici. Sunt foarte multe tipuri de ageti frigorifici dar cel mai popular in domeniul casnic din ultimii ani este R410A.

Pompa de caldura functioneaza exact ca un frigider sau un aer conditionat nu este cu nimic mai deosebita.

Orice pompa de caldura are cel putin patru elemente foarte importante, evaporatorul (partea rece), condensatorul (partea calda), vana de expansie si compresorul.

Toate pompele de caldura cu agenti frigorifici contin cel putin aceste patru elemente. Evident fiecare producator a mai facut cateva artificii sau imbunatatiri in circuitul frigorific, dar mai toate pompele de caldura sunt la fel.

Agentul frigorific se afla intodeauna in doua faze de agregare, una lichida si una gazoaza, exact asa cum vedem intr-o bricheta clasica.

Compresorul absoarbe refrigerantul sub forma de gaz si il comprima in condensator, acesta datorita cresterii presiunii ii creste si temperatura si incepe sa condenseze pe peretele condensatorului cu cedare de caldura catre un alt mediu mai rece (aer/apa). Refrigerantul in stare lichida trece prin vana de expansie si ulterior se afla la o presiune mult mai scazuta, moment in care incepe sa vaporizeze cu extractie de caldura de pe peretele evaporatorului. In aceasta etapa refrigerantul se transforma dinou in gaz si este absorbit de compresor, moment in care ciclul se reia.

Pompele de caldura de capacitati mici pana in 10 kW de obicei sunt dotate cu compresoare cu piston rotativ sau dublu rotativ. Pompele de caldura cu capacitati pana la 120 de kW sunt dotate cu compresoare de tip scroll. Peste aceste capacitati pompele de caldura au compresoare de tip surub sau screw sau centrifugale.

In general compresoarele mici pana in 15 – 20 kW sunt dotate cu invertor si au performante si un domeniu de functionare incomparabil mai bun decat variantele on/off de capacitati mai mari.

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: