Pompe de caldura principiu de functionare

Pompe de caldura principiu de functionare

Pompele de caldura au un principiu de functionare foarte simplu si se bazeaza pe proprietatile speciale ale agentilor frigorifici. Sunt foarte multe tipuri de ageti frigorifici dar cel mai popular in domeniul casnic din ultimii ani este R410A.

Pompa de caldura functioneaza exact ca un frigider sau un aer conditionat nu este cu nimic mai deosebita.

Orice pompa de caldura are cel putin patru elemente foarte importante, evaporatorul (partea rece), condensatorul (partea calda), vana de expansie si compresorul.

Toate pompele de caldura cu agenti frigorifici contin cel putin aceste patru elemente. Evident fiecare producator a mai facut cateva artificii sau imbunatatiri in circuitul frigorific, dar mai toate pompele de caldura sunt la fel.

Agentul frigorific se afla intodeauna in doua faze de agregare, una lichida si una gazoaza, exact asa cum vedem intr-o bricheta clasica.

Compresorul absoarbe refrigerantul sub forma de gaz si il comprima in condensator, acesta datorita cresterii presiunii ii creste si temperatura si incepe sa condenseze pe peretele condensatorului cu cedare de caldura catre un alt mediu mai rece (aer/apa). Refrigerantul in stare lichida trece prin vana de expansie si ulterior se afla la o presiune mult mai scazuta, moment in care incepe sa vaporizeze cu extractie de caldura de pe peretele evaporatorului. In aceasta etapa refrigerantul se transforma dinou in gaz si este absorbit de compresor, moment in care ciclul se reia.

Pompele de caldura de capacitati mici pana in 10 kW de obicei sunt dotate cu compresoare cu piston rotativ sau dublu rotativ. Pompele de caldura cu capacitati pana la 120 de kW sunt dotate cu compresoare de tip scroll. Peste aceste capacitati pompele de caldura au compresoare de tip surub sau screw sau centrifugale.

In general compresoarele mici pana in 15 – 20 kW sunt dotate cu invertor si au performante si un domeniu de functionare incomparabil mai bun decat variantele on/off de capacitati mai mari.

 

 

2 Comments

 1. gica 70 · 25/05/2018 Reply

  Mai toti asa explica principiul de functionare unei PDC. Dar nu se explica efectiv cum ajunge acea caldura extrasa din mediu (apa, aer, pamant) de afara, din frig, in casa.De fapt acea energie este „pompata” din mediul rece spre cel cald cand sensul normal este de la cald le rece (orice obiect pierde caldura intr-un mediu mai rece). Daca discutam despre o cantitate de caldura, notata cu Q care este egala cu produsul dintre acea masa a materialului (sol, aer, apa) si temperatura, atunci putem intelege cum o masa mare de apa (de ex) dar cu o mica temperatura poate fi „transformata” intr-o cantitate mica de apa si o temperatura mare.Sa ne inchipuim o retea de tevi ca acea care incalzeste pardoseala de 10m.p. dar ea se continua (prin pompa de caldura), reteaua, si in exterior, intr-un lac. Daca se pastreaza densitatea tevilor pe m.p., diametrul tevii, acelasi debit de circulatie, avem temperatura apei din iaz de 10 gr (de ex.) si dorim in pardoseala 30 gr. atunci reteaua din iaz trebuie sa fie de 3 ori mai mare, adica 30m.p. Si asta pentru ca masa de apa din tevile de afara este de 3 ori mai mare decat cea din casa dar temperatura in dusumea este mai mare de 3 ori decat cea din iaz. Qcedat=Qprimit deci: 3*m1*10=m2*30. Desigur asta este teorie, avem pierderi de tot felul; in realitate trebuie marita aria din iaz la de 4 sau chiar de 5 ori.

  • Guru pompelor de caldura · 06/07/2018 Reply

   Da, pompa de caldura pompeaza in sens invers curgerii termodinamice energia, energia pe care o are disponibila gratuit trebuie sa fie teoretic inepuizabila si de acolo extrage de trei, patru, sase ori mai multa energie, in functie de eficienta, la care se adauga un consum electric pentru lucrul mecanic al compresorului. Ceea ce spuneti dvs cu suprafata se aplica doar sistemelor cu foraje orizontale in sol, care in principiu acopera o suprafata cam de 3 ori mai mare decat suprafata incalzita.
   In cazul dvs cu reteaua din lac, daca pompati apa din lac in pardoseala tot 10 grade o sa fie temperatura si in pardoseala indiferent cat de mare este reteaua. Pompa de caldura raceste apa din reteaua din lac sub 10 grade pentru a extrage caldura din lac, pentru ca va aparea o diferenta de temperatura. Lacul are o masa termica foarte mare si va tinde sa ramana tot la 10 grade. Pompa va introduce caldura extrasa in casa la o temperatura mai inalta cu ajutorul compresorului si al agentului frigorific.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: